School van Hout in Utrecht

Een schoolvoorbeeld voor houtbouw in Nederland. Dat is de eerste houten school van Utrecht.

Eerste houten school van Utrecht
Een schoolvoorbeeld voor houtbouw in Nederland. Dat is de eerste houten school van Utrecht. Naar een ontwerp van Studio Beuving samen met Sineth Architecture heeft de Van Dillen Bouwgroep in Leidsche Rijn deze bijzondere school gebouwd, dat voor minstens 85 procent uit hout bestaat. Modern, functioneel en duurzaam.

De school in Leidsche Rijn is een uitbreiding van het pand waarin twee groeiende basisscholen (de Boomgaard en de Achtbaan) en kinderopvang Saartje zijn gevestigd. De uitbreiding levert tien extra klaslokalen en twee speellokalen op, en geeft de twee scholen elk een eigen herkenbare entree.

Hout is een uniek product. Het is, bij verantwoord bosbeheer, de enige onuitputtelijke grondstof en bij uitstek de bron voor de opslag van Co2. Houtbouw is duurzaam en biedt tal van andere pluspunten. Denk aan een aangenaam binnenklimaat en een warme uitstraling. Maar liefst 85 procent van alle gebruikte bouwmaterialen in de school is van hout en alle materialen zijn volledig afgestemd op hergebruik.

150 prefab elementen
Alle vooraf geproduceerde houten onderdelen zijn door de Timmer Fabriek en de Prefab Fabriek gemaakt. In de Timmer Fabriek produceren we alle kozijnen, ramen en deuren die vervolgens in de Prefab Fabriek in de HSB elementen worden geplaatst. In onze 2 fabrieken in Culemborg zijn voor de school van hout 150 elementen geproduceerd die op de bouwplaats als een soort bouwpakket in elkaar zijn gezet.  De bouw is in 6 weken voorbereid en in 2,5 week opgebouwd. Het is houtskeletbouw met een stalen hulpconstructie in de leerpleinen, waarbij de kruislings verlijmde platen, waarmee de HSB wanden zijn afgewerkt, ook constructief meewerken.

We zijn zeer trots op het eindresultaat: een warme, functionele en uitnodigende school, waarin kinderen, meesters en juffen zich snel thuis voelen.  Het was geweldig om aan de ontwikkeling van deze school van hout mee te werken. Dit is een goed voorbeeld van de samenwerking en gebundelde krachten van de gehele van Dillen Bouwgroep, waarbij we de kracht en expertise, van engineering tot uitvoering, optimaal konden inzetten.

Samen een School van Hout realiseren? Klik hier voor uitgebreide productinformatie.

Waar
Voorn Leidsche Rijn Utrecht

Wat
School van Hout

Type werkzaamheden
Nieuwbouw

Opdrachtgever
Gemeente Utrecht

Architect
Studio Beuving & Sineth Architecture

Van Dillen Bouwgroep
Van Dillen Bouw, Prefab Fabriek, Timmer Fabriek, Het Bouw Bureau, Van Dillen Materieel

Vergelijkbare projecten