Optopping 4 woningen Turkooislaan Utrecht

Rijpstra & Versseput Architecten benaderde ons voor het optoppen van vier woningen aan de Turkooislaan in Utrecht, onder een bijzondere architectuur. Samen met de architect vertaalden wij het ontwerp in een maakbaar en betaalbaar uitvoeringsontwerp.

Gevels, daken, wanden en (zwevende) vloeren zijn door ons volledig digitaal uitgewerkt en geprefabriceerd en in korte tijd op locatie gerealiseerd, waardoor de overlast voor de bewoners  zoveel als mogelijk kon worden beperkt. De extra woonruimte  voldoet volledig aan de nieuwbouw eisen (Bouwbesluit) en is hiermee duurzaam, comfortabel en energiezuinig. Het resultaat mag er zijn.

Geprefabriceerde gevelelementen, dakranden en dakkapellen

Cornelissen aannemingsbedrijf realiseert in Veghel Integraal Kind Centrum (IKC) De Bunders. Dit energie-neutrale gebouw huisvest straks een basisschool, een peuteropvang en een BSO.

Prefab Fabriek Culemborg B.V. verzorgde hiervoor de levering van de geprefabriceerde in hout uitgevoerde gevelelementen, dakranden en dakkapellen, door Het Bouw Bureau volledig in 3D gemodelleerd en voorbereid.

Wij wensen Cornelissen aannemingsbedrijf veel succes met de verdere afbouw en afwerking en natuurlijk de gebruikers veel plezier en comfort toe in hun straks ongetwijfeld mooie nieuwe thuis.

 

Goese Polder

Timelapse verduurzaming woningen in Goes

In opdracht van Bouwbedrijf Joziasse heeft de Prefab Fabriek de complete engineering, fabricage en levering van maar liefst 776 gevelelementen verzorgd. Dit bouwbedrijf verduurzaamt voor woningbouwcorporatie Beveland Wonen 194 huurwoningen in Goes met het Built4U concept.

Built4U staat voor een verduurzamingsmethode waarbij woningen van buitenaf worden ingepakt. Bij het project in Zeeland is ervoor gekozen om woningen te isoleren door nieuwe voorzetgevels te plaatsen, comfortventilatie aan te brengen en de daken te voorzien van geïntegreerde PV-panelen. Betrokken partners bij Built4U zijn o.a. Marsaki, Kingspan Unidek, Trecodome , The Source, Het Bouw Bureau en de Prefab Fabriek.

De timelapse geeft een goed beeld van het proces en het resultaat. Klik hier voor het filmpje.

Tiny House Culemborg

Tiny Houses in Culemborg

De eerste Tiny Houses krijgen vorm. In Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) realiseren wij van begin tot eind 8 Tiny Houses (woningen) in Culemborg.

Het ontwerp van Architectenbureau Filip Mens is uitgewerkt door Het Bouw Bureau, de productie en montage voeren wij zelf uit. De compleet geprefabriceerde wanden zijn voorzien van houten kozijnen met triple glas, geleverd door Timmerfabriek Culemborg.

Ook de dakramen worden vanaf fabriek geïntegreerd in de door ons zelf gemaakte scharnierkappen. Eén woning krijgt direct een prefab dakkapel. Alle woningen zijn geconstrueerd in modules. De basis is een ‘’trap’’ module en een ‘’technische ruimte’’ module waaromheen gevelmodulen geplaatst worden.

Met de kant en klare modules zijn in één week tijd vier woningen op locatie te realiseren. Medio mei 2021 verwachten we de woningen op te leveren aan de bewoners.

Prefab Fabriek nieuws

VNO NCW filmt in de Prefab Fabriek

In februari kwam VNO NCW Midden Nederland een kijkje nemen in de keuken van Prefab Fabriek Culemborg. Het doel van dit bezoek was inspiratie opdoen en de Kamerleden, aan wie verslag is uitgebracht van dit bezoek, een beeld van de uitdagingen in de bouw mee te geven vanuit de Van Dillen Bouwgroep.

Centraal stond de vraag hoe Van Dillen aankijkt tegen het sneller en duurzamer realiseren van de bouwopgave én waar wij kansen zien. Na de opnames volgde een online interview met kandidaat Tweede Kamerleden.

Het was indrukwekkend om de gedrevenheid en leergierigheid van de kandidaat Kamerleden en betrokkenen uit de provincies van Oost-Nederland te ervaren. Als Prefab Fabriek Culemborg zijn we trots dat we op deze manier een (kleine) bijdrage mogen leveren aan de beleidsmaking voor bouwend Nederland.

Klik hier voor het filmpje

Gevelelementen voor verduurzamingsproject Goese Polder

Het is volle bak op het productieterrein! Vol met gevelelementen wel te verstaan. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de eerste 16 gevelelementen voor het proefblok van het verduurzamingsproject Goese Polder te Goes.

Het proefblok van 4 woningen wordt komende weken gerealiseerd. Na de montage zullen verschillende testen en evaluaties uitgevoerd worden om de productie, levering en montage van de overige 760 gevelelementen te optimaliseren. Bouwbedrijf Joziasse B.V. verduurzaamt voor Beveland Wonen deze 194 woningen in Goes met het Built4U concept.

Voor bouwbedrijf Joziasse verzorgt Prefab Fabriek Culemborg de complete engineering, fabricage en levering van de benodigde gevelelementen voor deze grootschalige verduurzaming volgens het Built4U-concept. Komende week gaan de eerste van de totaal 776 elementen op transport. Het ontwerp van ARTON BV bevat een variatie in gevelafwerking. Hiermee wordt niet alleen een duurzame en kwalitatief hoogwaardige woning, maar ook een gevarieerd gevelbeeld in de wijk zichtbaar!

Nieuwe Prefabfabriek auto’s

Ze zijn gearriveerd! Onze nieuwe bedrijfsbussen! De monteurs van de diverse geprefabriceerde houtskeletbouwelementen hebben met deze speciaal ingerichte bussen altijd de juiste onderdelen op locatie bij de hand.

Visie: terugblikken én vooruitkijken

Aan het begin van dit nieuwe jaar willen we graag terugblikken én vooruitkijken, zoals dat vaker gebeurt. Zo aan de vooravond van een nieuw decennium denken we graag terug naar acht jaar geleden, toen de visie voor de huidige bouwgroep vorm begon te krijgen. We stelden een team van productontwikkelaars samen om onze verbeteringen en innovaties te onderzoeken. Dit zijn beide belangrijke aspecten in onze sector, maar we gaan graag ook in op het belang van samenwerken, uitdagingen aangaan in een snel veranderende bedrijfstak.

 

Innovatie viert hoogtij

Want de bouw is altijd in beweging. Vooral de afgelopen 10 jaar volgden de ontwikkelingen elkaar in razend tempo op en één ding is zeker: de innovatie in onze sector viert hoogtij. Tegelijkertijd verandert er niet zo heel veel. In 2009 zette de B&U (Bouw & Utiliteit) 51.9 miljard om (geïndexeerd naar 2019). En ondanks dat er blijkbaar een vaklieden- en productietekort is, realiseren we slechts 50.5 miljard in de B&U over 2019.

Klimaatdoelstellingen

Er zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar over de wijze waarop die behaald moeten worden is veel discussie. Tevens wordt gezegd dat door de hoge kwaliteitseisen en richtlijnen de bouw onbetaalbaar wordt. De kosten voor installaties van een gasloze nieuwbouwwoning bedragen inmiddels 35% van de bouwsom. En de vraag rijst: is het nou wel zo verstandig om gasloos te gaan?  Als we een project gasloos bouwen, is er immers altijd wel regelgeving die het verbiedt of een NUTS-aansluiting die het proces vertraagt.

Bouwversnelling vs. vergunningstraject

We worden door onze opdrachtgevers uitgedaagd om steeds sneller en industrieel te bouwen. Vanuit onze actieve en ondernemende inborst zijn we deze uitdaging aangegaan. Maar wat is het nut om een nieuwbouwwoning in zes weken te leveren en te plaatsen, wanneer het vergunningstraject meer dan anderhalf jaar behelst?

Geef ons vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid

Toch is het niet uitsluitend kommer en kwel. De huidige tijd is juist ook enerverend en brengt veel kansen voor partijen die structureel over verbetering en verduurzaming van de bouw nadenken en dit uitvoeren. Onzes inziens moeten de oplossingen niet voorgeschreven worden, maar voortkomen uit de structurele creativiteit van ondernemende mensen in de bouwsector. Geef ons een duurzaam doel voor over 10 jaar en wij weten in de bouw wel hoe we daar succesvol invulling aan kunnen geven. Zowel met conventionele als met innovatieve oplossingen. Kortom, geef ons het vertrouwen, de vrijheid en verantwoordelijkheid en we zullen het als sector waarmaken.

Visie

In de acht jaar dat wij als bedrijf bezig zijn met productontwikkeling hebben we met veel bevlogen mensen mogen samenwerken. Partijen met een visie die in het begin wellicht niet helemaal werden begrepen of partijen die hun bedrijfsvoering noodzakelijk moesten veranderen. Dat vinden wij ook het leuke aan het hebben van een visie: het gaat er niet om wie gelijk heeft. Het gaat erom hoe jij als bedrijf doelen stelt en op welke wijze jij die intern gaat bereiken!

We willen alle partners en opdrachtgevers hartelijk bedanken voor elke vorm van samenwerking die wij de afgelopen 12,5 jaar hebben gehad. Mede hierdoor hebben we ons kunnen verbeteren en ontwikkelen tot de bouwgroep die we nu zijn.